Bygg et vakkert uteområde

Bruk hagen din mer

Hvis du eier ditt eget hus, kan du selv bestemme hvordan alt skal se ut. Forhåpentligvis har du en tomt rundt huset som gir deg muligheten til å lage et hyggelig uteområdet til deg og dine. Hva du vil bruke tomten til kommer selvfølgelig an på dine interesser, og om du bor alene, med en partner eller med barn. Noen foretrekker et veldig enkelt uteområde, siden grønne plener og blomster krever mer vedlikehold enn et område med for eksempel brostein. For trivselen er det viktig å ha et rolig område rundt huset, uansett hvordan det er lagt opp. Det er hyggelig å kunne være ute og samtidig hjemme, i rolige forhold som er avstengt fra verden.

Få det meste ut av hagen din

Hvis du vil få det meste ut av uteområdet rundt huset, kan du begynne med å tenke på hva som er dine og din eventuelle families interesser. Små barn vil helt sikkert sette pris på et stort område for å spille fotball, leke og herje som barn gjør. Voksne vil kanskje sette pris på å ha en liten grønnsaksåker, eller en liten urtehage. Hvis du vil kombinere hagen til å passe til flere formål, er det en god idé å bygge en liten innhegning for plantene du vil skal vokse i kjøkkenhagen, slik at verken fotballer eller hunder kan gjøre skade. Det er enkelt å bygge korte vegger rundt, og legge netting over.

Bygge selv eller med håndverkere

Hvis du har planer om å gjennomføre flere store prosjekter, er det en stor hjelp i å betale for håndverkere. Du kan finne ut hvordan du best kan fakturere som privatperson slik at du sikrer deg mot feil i utbetaling og skatter, noe som kan være vanskelig for personer som ikke har en egen bedrift å sette seg inn i. Mange liker å styre med prosjekter på egen hånd, og å ta seg god tid. Det er et hyggelig tidsfordriv å bygge noe fint til seg selv og familien. For å bygge plattinger og andre enkle konstruksjoner, kan du selv lære deg opp hvis du er nøye og ikke forhaster deg. Det er viktig å tegne planer for å se hva som er mulig før du setter i gang.

Grillhytte eller vinterhage?

Liker du å grille? Da kan du bygge en fin platting hvor du kan grille på sommeren. Et eget sted for grilling kan være et koselig hjørne med solvegger og møbler. Du bygger et tak over grillen, slik at du også kan grille på våte sommerdager. Det er noe helt eget over å sitte på puter inne i en koselig krok med trevegger og tak, og spise middag på en sen sommerkveld sammen med partneren. En lignende idé kan være å bygge en såkalt vinterhage, som fungerer litt som et drivhus ved at det varmer opp rommet gjennom sollys på glassveggene. Det kan bli et trivelig oppholdsrom med mange grønne planter og fine møbler til.