De siste nesten 150 årene har det i den vestlige verden gått konkurranse i å bygge den høyeste bygningen. Rivaliseringen mellom New York og Chicago fra slutten av 1800-tallet til midten av 1900-tallet sørget for flere verdensrekorder i antall høydemeter på veldig kort tid. De siste årene har andre verdensdeler meldt seg på, og det er nå i Asia vi finner de høyeste skyskraperne.
Revolusjon i stål
Med den økonomiske utviklingen og urbaniseringen i de vestlige landene fra midten av 1800-tallet kom et behov for endring i byplanleggingen. Med flere kontorarbeidsplasser i sentrum av byene måtte arkitektene tenke nytt. Fransk teknologi ble redningen, og med rammer av stål ble det mulig å bygge høyere enn noen gang.
Den første bygningen som regnes som en skyskraper er The Home Insurance Building i Chicago. Det 10-etasjer høye bygget var langt fra det høyeste i Chicago da det ble reist, men stålrammen det var bygget på var revolusjonerende og den første av sitt slag. Med teknologien på plass var kimen for en voldsom konkurranse mellom to av de viktigste industribyene i USA lagt, og Chicago og New York byttet på å holde rekorden for den høyeste skyskraperen i verden. De aller fleste av disse høye bygningene var hovedkvarter for store amerikanske selskaper, og spesielt forsikringsbransjen preget kartet.
I dag har Asia tatt over mye av entusiasmen for høye byggverk, og verdens tre høyeste bygninger finnes i dag i Dubai (Burj Khalifa, 828 m), Kina (Shanghai Tower, 632 m) og Saudi Arabia (Abraj Al-Bait Clock Tower, 601 m). Først som nummer seks på listen finner vi New York med One World Trade Center, som med sine 541 meter fortsatt er godt synlig i skylinen. Det er flere store prosjekter på gang, og målet om å være den første som bygger over 1 000 meter kommer nærmere og nærmere. Det er en hel kilometer det.